Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś w sosie krewetkowym

Składniki:
  • 80 dag filetów z łososia
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krewetek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło
  • sól, pieprz
Filety natrzyj solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. W płaskim rondlu zagotuj bulion, włóż filety i pogotuj je około 10 minut, a następnie delikatnie wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż w żaroodpornym półmisku.

W rondlu stop masło, wsyp mąkę, zrób zasmażkę i rozprowadź ją szklanką przestudzonego bulionu. Dodaj sok z cytryny, wino i osączone krewetki, po czym gotuj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia sosu. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną, polej gotowym sosem rybę i wstaw na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...