- 80 dag filetów z łososia
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 puszka krewetek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- masło
- sól, pieprz
W rondlu stop masło, wsyp mąkę, zrób zasmażkę i rozprowadź ją szklanką przestudzonego bulionu. Dodaj sok z cytryny, wino i osączone krewetki, po czym gotuj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia sosu. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną, polej gotowym sosem rybę i wstaw na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz