Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś w sosie cebulowym

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg łososia
  • 20 dag cebuli
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka gałązek koperku
  • cukier
  • sól, pieprz
Łososia pokrój w dzwonka, natrzyj solą, skrop sokiem z cytryny, zostaw na 20-30 minut. Na patelni stop połowę masła, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj sól, pieprz, otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszaj, wlej szklankę wina i duś pod przykryciem około 15 minut.

Rybę ułóż w żaroodpornym półmisku, polej stopionym masłem i winem, przykryj i duś 15-20 minut. Cebulę zmiksuj, potem przetrzyj przez sito. Podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie szczyptą cukru). Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce zimnej przegotowanej wody, zawiesinę wlej do sosu i mieszając podgrzewaj.

Tak przygotowanym gęstym sosem polej rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij i udekoruj gałązkami koperku.

Znakomitym uzupełnieniem łososia są łazanki lub ziemniaki z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...