- 1 kg łososia
- 20 dag cebuli
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek koperku
- cukier
- sól, pieprz
Rybę ułóż w żaroodpornym półmisku, polej stopionym masłem i winem, przykryj i duś 15-20 minut. Cebulę zmiksuj, potem przetrzyj przez sito. Podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie szczyptą cukru). Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce zimnej przegotowanej wody, zawiesinę wlej do sosu i mieszając podgrzewaj.
Tak przygotowanym gęstym sosem polej rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij i udekoruj gałązkami koperku.
Znakomitym uzupełnieniem łososia są łazanki lub ziemniaki z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz