- 4 kawałki filetów z łososia (po 10 dag)
- 1 duży por
- 4 źdźbła szczypiorku
- 3 cebule
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wywaru rybnego
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Każdy z opłukanych i osolonych filetów zawiń w 2 liście pora, zwiąż szczypiorem i umieść na sicie do gotowania na parze. Gotowanie powinno trwać 15 minut (na małym ogniu).
Obrane cebule obgotuj w osolonym wrzątku (25-30 minut), a następnie osącz je i zmiksuj na piure ze szczyptą soli i pieprzu.
Teraz ugotuj wywar rybny, trzymając go na ogniu aż do wyparowania połowy płynu. Dodaj piure cebulowe, sok z cytryny i połowę pieprzu.
Sos podgrzej, zalej nim łososia w porach i udekoruj zielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz