Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś w sosie cebulowo-pieprzowym

Składniki na 4 porcje:
  • 4 kawałki filetów z łososia (po 10 dag)
  • 1 duży por
  • 4 źdźbła szczypiorku
  • 3 cebule
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wywaru rybnego
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Por przetnij wzdłuż, odetnij część korzeniową i górną część zielonych liści. Zdejmij 8 wierzchnich liści, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku (5 minut) i osącz.

Każdy z opłukanych i osolonych filetów zawiń w 2 liście pora, zwiąż szczypiorem i umieść na sicie do gotowania na parze. Gotowanie powinno trwać 15 minut (na małym ogniu).

Obrane cebule obgotuj w osolonym wrzątku (25-30 minut), a następnie osącz je i zmiksuj na piure ze szczyptą soli i pieprzu.

Teraz ugotuj wywar rybny, trzymając go na ogniu aż do wyparowania połowy płynu. Dodaj piure cebulowe, sok z cytryny i połowę pieprzu.

Sos podgrzej, zalej nim łososia w porach i udekoruj zielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...