Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś po gruzińsku

Składniki:
  • 1 kg ryby
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, berberysu i kolendry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
Sprawioną rybę umyj, odfiletuj, osusz, następnie pokrój w dość grube paski. Teraz oprósz solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno posiekany czosnek utrzyj na jednolitą masę z imbirem, gałką, berberysem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowaną pastą starannie natrzyj rybę, przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Po upływie podanego czasu obtocz w mące i usmaż na silnie rozgrzanym oleju.

Łososia ułóż na ogrzanym półmisku, posyp posiekaną cebulą i natką pietruszki. Ryba smakuje znakomicie z frytkami i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...