Składniki:- 1 kg ryby
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, berberysu i kolendry
- 3-4 ząbki czosnku
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
Sprawioną rybę umyj, odfiletuj, osusz, następnie pokrój w dość grube paski. Teraz oprósz solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno posiekany czosnek utrzyj na jednolitą masę z imbirem, gałką, berberysem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowaną pastą starannie natrzyj rybę, przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Po upływie podanego czasu obtocz w mące i usmaż na silnie rozgrzanym oleju.
Łososia ułóż na ogrzanym półmisku, posyp posiekaną cebulą i natką pietruszki. Ryba smakuje znakomicie z frytkami i zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz