Składniki:- 1 kg łososia
- 3 łyżki masła
- 2-3 liście laurowe
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sprawioną, umytą i osuszoną rybę pokrój w dzwonka, lekko oprósz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. W płaskim rondlu z grubym dnem stop masło, wrzuć pokruszone liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem włóż porcje łososia, by się dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu.
Pod koniec wlej sok i skórkę otartą z cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, a sos lekko odparuj, przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz