Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Łosoś duszony w winie

Składniki:
  • 1 kg łososia
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Sprawioną, umytą i osuszoną rybę pokrój w dzwonka, lekko oprósz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. W płaskim rondlu z grubym dnem stop masło, wrzuć pokruszone liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem włóż porcje łososia, by się dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu.

Pod koniec wlej sok i skórkę otartą z cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, a sos lekko odparuj, przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...