Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Nuggetsy z sałatką z kaparów

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 230g każda)
  • 1 kubek maślanki
  • ½ kubka oleju
  • 1 ¾ kubka pokruszonych krakersów (jeśli chcesz usmażyć nugettsy)

Włóż pierś do woreczka strunowego i rozbij aż będzie dość cienka, wtedy potnij ją na 6-8 kawałków. To samo zrób z drugą piersią. Najłatwiej zrobić to nożyczkami.

Kawałki kurczaka włóż do woreczka z maślanką i zostaw w lodówce, maksymalnie na 2 dni.

Podgrzej olej na dużej patelni, lub rozgrzej piekarnik do ok.220˚C
Wsyp krakersy do miski i zanurz w nich kurczaka. Musza być dobrze pokryte przed smażeniem, zanurz je w oleju na ok.2 min., albo tak długo, aż będą złoto brązowe. Połóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.

Ewentualnie piecz w piekarniku przez 15-20 min.

Sałatka:
  • Główka sałaty rzymskiej lub 4 małe główki sałaty masłowej
  • 2 duże pikle, pokrojone
  • 1-2 łyżki stołowe kaparów
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, do przybrania

Dresing:

  • 2 łyżeczki zalewy z pikli
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon

Pokrój sałatę na paseczki ok. 1,5mm. Dodaj pikle i kapary.
Połącz wszystkie składniki dresingu, zmieszaj i polej sałatę. Dobrze pomieszaj, połóż na talerze i posyp pietruszką. Podawaj z nuggetsami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...