- 2 piersi z kurczaka (ok. 230g każda)
- 1 kubek maślanki
- ½ kubka oleju
- 1 ¾ kubka pokruszonych krakersów (jeśli chcesz usmażyć nugettsy)
Włóż pierś do woreczka strunowego i rozbij aż będzie dość cienka, wtedy potnij ją na 6-8 kawałków. To samo zrób z drugą piersią. Najłatwiej zrobić to nożyczkami.
Kawałki kurczaka włóż do woreczka z maślanką i zostaw w lodówce, maksymalnie na 2 dni.
Podgrzej olej na dużej patelni, lub rozgrzej piekarnik do ok.220˚C
Wsyp krakersy do miski i zanurz w nich kurczaka. Musza być dobrze pokryte przed smażeniem, zanurz je w oleju na ok.2 min., albo tak długo, aż będą złoto brązowe. Połóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Ewentualnie piecz w piekarniku przez 15-20 min.
Sałatka:
- Główka sałaty rzymskiej lub 4 małe główki sałaty masłowej
- 2 duże pikle, pokrojone
- 1-2 łyżki stołowe kaparów
- 2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, do przybrania
Dresing:
- 2 łyżeczki zalewy z pikli
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
Pokrój sałatę na paseczki ok. 1,5mm. Dodaj pikle i kapary.
Połącz wszystkie składniki dresingu, zmieszaj i polej sałatę. Dobrze pomieszaj, połóż na talerze i posyp pietruszką. Podawaj z nuggetsami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz