Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Musztardowe kotlety schabowe

Składniki:
  • 2 kotlety schabowe, ok. 0,5kg każdy
  • 2 łyżeczki oleju
  • ½ szklanki cydru (inaczej jabłecznik- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, nie doprawiany cukrem)
  • 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki
  • Można podawać z Gnocchi (rodzaj włoskich klusek)

Z kotletów odetnij tłuszcz, umieść pomiędzy dwoma kawałkami folii i kilka razy mocno uderz wałkiem do ciasta, żeby były cieńsze.

Na patelni podgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, ok. 5min z każdej strony. Wyłóż na ciepły talerz.

Patelnię zostaw na ogniu i wlej cydr. Pozwól mu się gotować przez ok. minutę, dodaj musztardę i wmieszaj śmietanę.

Niech sos gotuję się jeszcze chwilę, zanim polejesz nim kotlety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...