- 2 kotlety schabowe, ok. 0,5kg każdy
- 2 łyżeczki oleju
- ½ szklanki cydru (inaczej jabłecznik- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, nie doprawiany cukrem)
- 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
- ⅓ szklanki śmietany kremówki
- Można podawać z Gnocchi (rodzaj włoskich klusek)
Z kotletów odetnij tłuszcz, umieść pomiędzy dwoma kawałkami folii i kilka razy mocno uderz wałkiem do ciasta, żeby były cieńsze.
Na patelni podgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, ok. 5min z każdej strony. Wyłóż na ciepły talerz.
Patelnię zostaw na ogniu i wlej cydr. Pozwól mu się gotować przez ok. minutę, dodaj musztardę i wmieszaj śmietanę.
Niech sos gotuję się jeszcze chwilę, zanim polejesz nim kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz