- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205°C
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz