Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Morszczuk w sosie migdałowym

Składniki:
  • 80 dag filetów z morszczuka
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 5 dag migdałów
  • sól
  • pieprz
Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj, a także dokładnie wymieszaj sok i skórkę otartą z cytryny z miodem, solą, pieprzem oraz bazylią.

Rybę ułóż w salaterce, zalej sosem, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przełóż do płaskiego rondla, posyp połową posiekanych migdałów, polej śmietanką, przykryj i postaw na małym ogniu, na którym powinna się dusić przez 25-30 minut.

Pozostałe migdały upraż na suchej, rozgrzanej patelni i posyp nimi rybę przed podaniem do stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...