Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Morszczuk po chińsku

Składniki:
  • 80 dag filetów z morszczuka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 białka
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 pęczek dymki
  • 6 łyżek oleju (najlepiej arachidowego)
  • 2 łyżeczki soli
Osuszone filety skrop sokiem z cytryny i potnij w paski. W salaterce wymieszaj sól z mąką ziemniaczaną, obtocz w niej rybę, wlej wino i ubitą na sztywno pianę z białka, a teraz całość ostrożnie wymieszaj. Paski ryby powinny być dokładnie i równomiernie pokryte pastą.

Pokrój umytą i osuszoną dymkę. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir oraz dymkę i - mieszając - podsmaż je. Już po chwili włóż na patelnię rybę i, dalej mieszając, smaż wszystko razem na dość silnym ogniu przez 5-6 minut.

Podaj zaraz po przyrządzeniu z ryżem lub bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...