Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Miodowe ciasto dla pszczółki



Ciasto:
  • ok. 120 g roztopionej czekolady
  • 1 ⅓ szklanki cukru trzcinowego
  • 220g miękkiego masła
  • ½ szklanki miodu
  • 2 jajka 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa kakao 1 szklanka wrzątku

Polewa:
  • ¼ szklanki wrzątku ½ szklanki miodu
  • ok. 175 g czekolady, dobrze posiekanej
  • ½ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru pudru

Pszczółki:
  • Ok. 30g żółtego marcepana
  • 12 płatków migdałowych

Potrzebny sprzęt: tortownica wysmarowana masłem (ok. 23cm średnicy)

Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ubij razem cukier i masło, potem dodaj miód. Dodaj jajko (ubij je z łyżką stołową mąki), potem dodaj drugie jajko. Wlej roztopioną czekoladę, resztę mąki, sodę, kakao (bez grudek) i na końcu wodę. Wszystko zmieszaj na gładką masę i wlej do tortownicy. Piecz ok. 1,5 godz. Sprawdź po 45min i jeśli ciasto jest za ciemne, przykryj je folią aluminiową i sprawdzaj, co 15min.

Zostaw ciasto do wystygnięcia.

Żeby zrobić polewę, ugotuj wodę i miód, wyłącz gaz i dodaj czekoladę, mieszaj, aż się roztopi. Dodaj cukier i znów pomieszaj, aż będzie gładkie.

Wylej polewę na chłodne ciasto. Polej je ok. 1 godziny przed podaniem. Zostaw odrobinę polewy na zrobienie pasków na pszczółkach.

Podziel marcepan na 6 równych kawałków i uformuj je w „pszczele” ciałka trochę jak małe kiełbaski.

Drewnianym patyczkiem namaluj pszczole oczy i paski, po bokach włóż 2 płatki migdałowe (uważaj, żeby się nie połamały).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...