Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Małże "THAI"

Składniki:
  • ½ szklanki dowolnego bulionu
  • 1 szalotka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 liście kaffiru (limonki), posiekane lub 1 (10 cm) kawałek trawy cytrynowej, posiekanej
  • ok. 1,5 cm kawałek cynamonu
  • 20 małży (ok. 350g) najlepiej by były oczyszczone
  • 1 świeża papryczki Chili, czerwona lub zielona, bez nasionek, posiekana
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa sosu Mirin (rodzaj wina ryżowego podobnego do sake o słodkim smaku i mniejszą zawartością alkoholu)
  • 1 łyżka stołowa sosu rybnego
  • wrzątek
  • ½ szklanki świeżej, posiekanej kolendry
Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć bulion, szalotkę, czosnek, liście limonki i cynamon, przykryj i gotuj na dużym ogniu, jakieś 3-5min, aż ciecz odparuje i na dnie zostanie gęsta masa. W między czasie małże wrzuć do zlewu pełnego zimnej wody i wyrzuć te, które nie toną.

Do masy w garnku dodaj Chili. Dorzuć małże, zalej ½ szklanki wrzątku, pomieszanej z sokiem z limonki, sosem mirin i sosem rybnym. Przykryj, potrząśnij garnkiem i zostaw na dużym ogniu, na ok. 3 min., po tym czasie muszle powinny się otworzyć. Dodaj połowę kolendry, jeszcze raz potrząśnij, przesyp do miski. Posyp pozostałą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...