- ½ szklanki dowolnego bulionu
- 1 szalotka, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 liście kaffiru (limonki), posiekane lub 1 (10 cm) kawałek trawy cytrynowej, posiekanej
- ok. 1,5 cm kawałek cynamonu
- 20 małży (ok. 350g) najlepiej by były oczyszczone
- 1 świeża papryczki Chili, czerwona lub zielona, bez nasionek, posiekana
- 1 łyżka stołowa soku z limonki
- 1 łyżka stołowa sosu Mirin (rodzaj wina ryżowego podobnego do sake o słodkim smaku i mniejszą zawartością alkoholu)
- 1 łyżka stołowa sosu rybnego
- wrzątek
- ½ szklanki świeżej, posiekanej kolendry
Do masy w garnku dodaj Chili. Dorzuć małże, zalej ½ szklanki wrzątku, pomieszanej z sokiem z limonki, sosem mirin i sosem rybnym. Przykryj, potrząśnij garnkiem i zostaw na dużym ogniu, na ok. 3 min., po tym czasie muszle powinny się otworzyć. Dodaj połowę kolendry, jeszcze raz potrząśnij, przesyp do miski. Posyp pozostałą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz