- 3 małe bakłażany (400g – 600g), po upieczeniu powinno wyjść ok. 1 ¼ szklanki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona
- 3 duże ząbki czosnku, zmielone
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 kubek greckiego jogurtu
- ¼ łyżeczki nitek szafranu, namoczonych w 2 łyżkach stołowych ciepłej wody
- 2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej mięty, do przybrania
- 2 łyżki stołowe nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), do przybrania
- Kilka kropel oliwy z oliwek, do przybrania
Nastaw piekarnik na ok. 240˚C
Podziuraw bakłażany widelcem i piecz 45 min.- 1 godz., aż będą miękkie. Pozwól im wystygnąć potem obierz je i utłucz, powstałe puree połóż na sitku.
Podgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor i dodaj bakłażany, gotuj razem przez ok.5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby ostygło i dopraw solą i pieprzem.
Do chłodnej mikstury dodaj jogurt i szafran dobrze mieszając. Posyp miętą, nasionami igławy i pokrop oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz