Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Makrela w sosie owocowym

Składniki:
  • 80 dag filetów z makreli
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 1 1/2 łyżki utartego chrzanu
  • 5 łyżek galaretki z czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, po czym oprósz solą. Złóż filety po 2 i każdą porcję owiń plasterkiem boczku.

Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem, umieść na nim porcje ryby, skrop pozostałym olejem i na 15 minut wstaw do nagrzanego piekarnika.

Dokładnie wymieszaj galaretkę porzeczkową z chrzanem, sokiem i skórką z cytryny, miodem, solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polej rybę i pozostaw ją w piekarniku na dalsze około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...