Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Makrela po szwedzku

Składniki:
  • 80 dag filetów z makreli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 kiszone ogórki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno posiekany czosnek utrzyj z solą i imbirem, natrzyj nim filety i ponownie odstaw na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki rybę obtocz w mące i usmaż na złoty kolor na silnie rozgrzanym oleju.

Filety umieść w żaroodpornym, wysmarowanym masłem półmisku i na każdym ułóż po plastrze kiszonego ogórka. Następnie polej je jogurtem wymieszanym z solą, pieprzem posiekaną natką pietruszki i wstaw na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika.

Podaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...