- 900 g makaronu, wstążek
- 2 żółtka
- ⅔ filiżanki gęstej śmietany
- ½ filiżanki świeżo startego parmezanu
- skórka z 1 cytryny i sok z połowy
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki (pół kostki) masła
- 2-3 łyżki siekanej pietruszki
Napełnij wodą duży garnek i doprowadź wodę do wrzenia. Jeśli na
obiad przychodzą do was znajomi, zagotujcie wodę tuż przed ich przyjściem.
Garnek z zagotowaną wodą przykrywamy i oczekujemy na przybycie
gości.
Dodaj solidną szczyptę soli. Kiedy woda zacznie bulgotać, włóż
makaron. Po zdjęciu pokrywki wymieszaj porządnie całość widelcem do makaronu,
aby uniknąć jego przywarcia do dna.
Do miski włóż żółtka, śmietanę, ser parmezan, skórkę i sok z
cytryny, sól, sporo pieprzu, po czym rozbełtaj wszystko widelcem. Jeśli chcesz,
aby potrawa była troszkę bardziej cytrynowa, wtedy oczywiście dodaj więcej soku
z cytryny.
Kiedy tylko makaron będzie gotowy, zlej do kubka część wody, w
której się gotował i odcedź makaron. Następnie, po zdjęciu z ognia, włóż makaron
z powrotem do garnka lub do mocno rozgrzanej miski. Dodaj do niego masło i
wymieszaj, upewniając się, że masło dobrze się rozpuściło. Kiedy już makaron
będzie dostatecznie pokryty masłem, wlej do niego roztrzepane jaja i dobrze
mieszamy. Jeśli całość wygląda sucho, dodaj odrobinę (najwyżej 2 łyżki stołowe)
wody z makaronu. Nie chcesz uzyskać mokrej masy, chodzi jedynie o to by sos
dobrze połączy się z makaronem. Posyp pietruszką i podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz