- 4 szklanki (ok. 225g) pokrojonych pieczarek
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- Mały ząbek czosnku, zgnieciony
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- Ok. 500g makaronu linguni
- ½ szklanki posiekanej pietruszki
- 2-3 łyżki stołowe świeżo startego Parmezanu
- Świeżo zmielony, czarny pieprz
Potnij pieczarki i włóż do dużej miski z oliwą, solą, czosnkiem, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny.
Ugotuj i odcedź makaron. Szybko wrzuć go do miski z pieczarkami.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj pietruszkę, ser i pieprz (możesz też dodać odrobinę przegotowanej wody z makaronu), wymieszaj jeszcze raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz