Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Kurczak po myśliwsku

Składniki:
  • 1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem
  • ½ szklanki pancetty pokrojonej w kostkę (włoski boczek)
  • 6 dymek, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
  • 500g udek kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone na 4 części
  • ½ łyżeczki soli selerowej
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 puszka białej fasoli (opcjonalnie)


Rozgrzej olej na patelni, wrzuć boczek, dymki i rozmaryn. Smaż kilka minut.

Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i posyp solą.

Wlej wino i doprowadź danie do wrzenia, potem dodaj pomidory, liści laurowe i cukier. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 20min.

Odcedź fasolę, wrzuć do garnka i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...