- 1 łyżka stołowa oleju aromatyzowanego czosnkiem
- ½ szklanki pancetty pokrojonej w kostkę (włoski boczek)
- 6 dymek, drobno posiekanych
- 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
- 500g udek kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone na 4 części
- ½ łyżeczki soli selerowej
- ½ szklanki białego wina
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki cukru
- 1 puszka białej fasoli (opcjonalnie)
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć boczek, dymki i rozmaryn. Smaż kilka
minut.
Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i posyp solą.
Wlej wino i doprowadź danie do wrzenia, potem dodaj pomidory, liści laurowe
i cukier. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 20min.
Odcedź fasolę, wrzuć do garnka i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz