- 1 duża albo 2 małe cebule
- ½ filiżanki oliwy z oliwek (nie extra-virgin)
- 2 łyżeczki angielskiej musztardy
- 1 łyżka stołowa suszonej szałwii
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- 1 cytryna
- 1 kurczak, podzielony na 10 części
- 12 kiełbasek
- 2 łyżki stołowej świeżych liści szałwii, poszatkowanych
- Świeżo zmielony pieprz
Obierz i pokrój cebulę w ósemki, włóż do worka z oliwą, musztardą, suszoną szałwią, sosem W. i pieprzem. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok do worka, resztę połówek pokrój w ósemki i dodaj do reszty. „Pomiętoś” wszystko, żeby dobrze się połączyło i dodaj kawałki kurczaka. Zostaw marynatę na noc w lodówce, najdłużej trzymaj ją tam 2 dni.
Ustaw piekarnik na ok. 220˚C. Kurczak powinien mieć temperaturę pokojową przed upieczeniem.
Włóż kurczaka z marynata do brytfanny, skórką do góry i poukładaj kiełbaski obok niego. Posyp wszystko świeżymi liśćmi szałwii i włóż do piekarnika na 1 godz. i 15 min. W połowie pieczenia przewróć kiełbaski na drugą stronę. Ułóż kurczaka i kiełbaski na dużym talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz