- ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki suszonego Chili
- 4 łyżki stołowe mielonych migdałów
- ½ szklanki wody
- 5 ziaren kardamonu, startego
- 1 laska cynamonu, przełamana wpół
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- ¼ szklanki oleju
- ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
- 2 cebule, posiekane
- 1 kubek greckiego jogurtu
- 1 szklanka bulionu z kury
- ½ szklanki śmietany kremówki
- ½ szklanki rodzynek sułtańskich
- 1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania
Potrzebny sprzęt: mikser
Włóż imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.
Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.
Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodaj jogurt, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.
Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.
Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień.
Przed podaniem posyp płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz