Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Kurczak Mughlai

Składniki:
  • ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki suszonego Chili
  • 4 łyżki stołowe mielonych migdałów
  • ½ szklanki wody
  • 5 ziaren kardamonu, startego
  • 1 laska cynamonu, przełamana wpół
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • ¼ szklanki oleju
  • ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 kubek greckiego jogurtu
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ½ szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania

Potrzebny sprzęt: mikser
Włóż imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.

Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.

Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodaj jogurt, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.

Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.

Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień.

Przed podaniem posyp płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...