Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Kraby w sosie japońskim na sałatce

Składniki:
  • 400g gotowanego mięsa kraba
  • op. rukwi (sałaty)

sos:

  • 4 łyżki stołowe mirini (słodkie wino ryżowe)
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 2 łyżki stołowe wasabi
  • ½ łyżeczki miałkiej soli lub łyżeczka soli morskiej
  • kilka kropli aromatyzowanego oleju sezamowego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1 awokado
  • sok z ½ cytryny
  • pocięty szczypiorek

Składniki sosu wymieszaj w słoiczku. Większą częścią sosu polej mięso krabowe. Posiekaj papryczkę (nasiona usunąć), dodaj do mięsa z sosem. Wymieszaj. W misce wymieszaj sałatę z sokiem z cytryny i pozostałym sosem ze słoiczka. Porcję sałaty nałóż na talerze. Kawałki awokado, poukładaj na sałacie. Metalową foremką (małą) nałóż porcje mięsa krabowego. Ozdób szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...