- 400g gotowanego mięsa kraba
- op. rukwi (sałaty)
sos:
- 4 łyżki stołowe mirini (słodkie wino ryżowe)
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 2 łyżki stołowe wasabi
- ½ łyżeczki miałkiej soli lub łyżeczka soli morskiej
- kilka kropli aromatyzowanego oleju sezamowego
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 awokado
- sok z ½ cytryny
- pocięty szczypiorek
Składniki sosu wymieszaj w słoiczku. Większą częścią sosu polej mięso krabowe. Posiekaj papryczkę (nasiona usunąć), dodaj do mięsa z sosem. Wymieszaj. W misce wymieszaj sałatę z sokiem z cytryny i pozostałym sosem ze słoiczka. Porcję sałaty nałóż na talerze. Kawałki awokado, poukładaj na sałacie. Metalową foremką (małą) nałóż porcje mięsa krabowego. Ozdób szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz