Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Kotlety jagnięce z chili i czarnymi oliwkami

Składniki:
  • 6 kotletów jagnięcych (z żeberkami)
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek + 2 łyżki stołowe do smażenia
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka płatków Chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sok i skórka z 1 małej cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych
  • 1 długa papryczki Chili, bez nasion, posiekane (opcjonalnie)

Roztłucz kotlety wałkiem do ciasta. I włóż do worka z 4 łyżkami stołowymi oliwy, czosnkiem, Chili, oregano, cytryną (skórką i sokiem), solą i oliwkami. Odstaw marynatę na 20 min, w temperaturze pokojowej.

Podgrzej 2 łyżki stołowe oliwy na patelni, kotlety smaż na dużym ogniu, po kilka minut z każdej strony.

Zmniejsz ogień i na patelnię wlej marynatę. Dodaj ok. 2 łyżki stołowe wody.

Gotuj ok. 5 min, trochę dłużej, jeśli lubisz dobrze wysmażone mięso (czas zależy też od grubości kotleta).

Ułóż kotlety na talerzu, polej płynem z patelni i posyp posiekaną chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...