- 6 kotletów jagnięcych (z żeberkami)
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek + 2 łyżki stołowe do smażenia
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 łyżeczka płatków Chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sok i skórka z 1 małej cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 15 czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych
- 1 długa papryczki Chili, bez nasion, posiekane (opcjonalnie)
Roztłucz kotlety wałkiem do ciasta. I włóż do worka z 4 łyżkami stołowymi oliwy, czosnkiem, Chili, oregano, cytryną (skórką i sokiem), solą i oliwkami. Odstaw marynatę na 20 min, w temperaturze pokojowej.
Podgrzej 2 łyżki stołowe oliwy na patelni, kotlety smaż na dużym ogniu, po kilka minut z każdej strony.
Zmniejsz ogień i na patelnię wlej marynatę. Dodaj ok. 2 łyżki stołowe wody.
Gotuj ok. 5 min, trochę dłużej, jeśli lubisz dobrze wysmażone mięso (czas zależy też od grubości kotleta).
Ułóż kotlety na talerzu, polej płynem z patelni i posyp posiekaną chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz