- 2 kotlety wieprzowe, ok. 230g każdy
- 1 jajko
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- 1 filiżanka bułki tartej
- 1 łyżka stołowa świeżo startego Parmezanu
- 1 filiżanka oleju do smażenia
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka ze szpinaku, czosnku i pomidorów:
- 3 średnie pomidory
- ½ zmielonej główki czosnku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 4 filiżanki liści szpinaku
- Sól i pieprz
Odetnij biały tłuszcz z kotletów. Połóż go między 2 plastikowymi foliami i rozbij go młotkiem lub wałkiem, aż będzie miał połowę pierwotnej grubości. Uważaj przy rozbijaniu mięsa koło kości.
Rozbij jajko, musztardę, oregano, sól i pieprz w płytkiej misce. Na dużym talerzu połącz bułkę z parmezanem.
Obtocz obie strony kotleta w misce z jakiem, a potem w bułce. Pozwól im trochę przeschnąć w czasie, kiedy będziesz podgrzewać olej na dużej patelni. Smaż kotlety na złoty kolor, ok. 5-7min po każdej stronie.
W miedzy czasie pokrój pomidora (możesz zdjąć skórkę, jeśli chcesz) w ćwiartki i wybierz pestki, potem pokrój w kosteczki. Połącz go z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Kiedy kotlety będą gotowe, wrzuć szpinak do pomidorów i podziel na 2 duże talerze, obok połóż kotleta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz