Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Kotlet wieprzowy z sałatką szpinakowo-pomidorową

Kotlet:
  • 2 kotlety wieprzowe, ok. 230g każdy
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 1 łyżka stołowa świeżo startego Parmezanu
  • 1 filiżanka oleju do smażenia
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka ze szpinaku, czosnku i pomidorów:

  • 3 średnie pomidory
  • ½ zmielonej główki czosnku
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 4 filiżanki liści szpinaku
  • Sól i pieprz


Odetnij biały tłuszcz z kotletów. Połóż go między 2 plastikowymi foliami i rozbij go młotkiem lub wałkiem, aż będzie miał połowę pierwotnej grubości. Uważaj przy rozbijaniu mięsa koło kości.
Rozbij jajko, musztardę, oregano, sól i pieprz w płytkiej misce. Na dużym talerzu połącz bułkę z parmezanem.
Obtocz obie strony kotleta w misce z jakiem, a potem w bułce. Pozwól im trochę przeschnąć w czasie, kiedy będziesz podgrzewać olej na dużej patelni. Smaż kotlety na złoty kolor, ok. 5-7min po każdej stronie.
W miedzy czasie pokrój pomidora (możesz zdjąć skórkę, jeśli chcesz) w ćwiartki i wybierz pestki, potem pokrój w kosteczki. Połącz go z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Kiedy kotlety będą gotowe, wrzuć szpinak do pomidorów i podziel na 2 duże talerze, obok połóż kotleta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...