Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Klonowy kurczak i żeberka

Składniki:
  • 12 udek kurczaka (z kością i skórą)
  • 12 żeberek wieprzowych

Marynata:

  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 ząbków czosnku (nie obranych)
  • 250ml soku jabłkowego

Ustaw piekarnik na 200°C

Zamarynuj mięso i wstaw na noc do lodówki. Wyłóż na dużą blachę, razem z marynatą. Piecz ok. 1h i 15min.
Na metalowe szpatułki nadziej duże ziemniaki. Włóż do piekarnika na kratkę (nie blachę), na dolna półkę, a kurczaka z żeberkami na górną.

Sos do ziemniaków:

  • duże opakowanie kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki ziarnistej musztardy
  • łyżeczka soli grubo ziarnistej lub ½ łyżeczki miałkiej soli
  • spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
  • 5 łyżek stołowych siekanego szczypiorku + odrobina do dekoracji

Składniki sosu wymieszaj, posyp szczypiorkiem.

Upieczone mięso podawaj z upieczonymi ziemniakami i sosem oraz marynowaną czerwoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...