- 12 udek kurczaka (z kością i skórą)
- 12 żeberek wieprzowych
Marynata:
- 4 łyżki stołowe syropu klonowego
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 ząbków czosnku (nie obranych)
- 250ml soku jabłkowego
Ustaw piekarnik na 200°C
Zamarynuj mięso i wstaw na noc do lodówki. Wyłóż na dużą blachę, razem z marynatą. Piecz ok. 1h i 15min.
Na metalowe szpatułki nadziej duże ziemniaki. Włóż do piekarnika na kratkę (nie blachę), na dolna półkę, a kurczaka z żeberkami na górną.
Sos do ziemniaków:
- duże opakowanie kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki ziarnistej musztardy
- łyżeczka soli grubo ziarnistej lub ½ łyżeczki miałkiej soli
- spora szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
- 5 łyżek stołowych siekanego szczypiorku + odrobina do dekoracji
Składniki sosu wymieszaj, posyp szczypiorkiem.
Upieczone mięso podawaj z upieczonymi ziemniakami i sosem oraz marynowaną czerwoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz