Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp w piwie

Składniki:
  • 80 dag filetów z karpia
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 duża cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Umyte i osuszone filety natrzyj solą i mielonymi goździkami, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki, po czym pokrój na porcje.

Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj.

Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5-6 minut.

Danie to można podawać na gorąco lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...