- 80 dag filetów z karpia
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 duża cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól
Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj.
Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5-6 minut.
Danie to można podawać na gorąco lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz