Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp w cieście piwnym

Składniki:
  • 1-1 1/2 kg karpia
  • 3 jaja
  • 1 szklanka piwa
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • sól
    ponadto:
  • dla każdego porcja sosu tatarskiego
Oczyszczonego karpia odfiletuj i pokrój na dzwonka. Teraz osól, skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Żółtka wymieszaj z piwem, dosypując tyle mąki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek. Przygotowane dzwonka ryby skrop olejem, maczaj w cieście i smaż na bardzo gorącym oleju z obu stron.

Tak przygotowana ryba doskonale smakuje z frytkami oraz sosem tatarskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...