Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp smażony z orzechami

Składniki na 6 porcji:
  • 2 filety z karpia (ok. 1 kg)
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, owiń folią aluminiową, po czym zostaw na 1-2 godzin w lodówce. Po wyjęciu pokrój na porcje. Na dużej patelni stop teraz masło, porcje karpia obtaczaj w mące i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor.

Usmażonego karpia ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika, a na patelnię wlej wino i - dokładnie mieszając drewnianą łyżką - chwilę gotuj na mocnym ogniu.

Karpia posyp orzechami i polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...