Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po szlachecku

Składniki:
  • 80 dag filetów z karpia
  • 30 dag moreli
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, goździków i imbiru
  • 1/4 łyżeczki cukru i skórki otartej z cytryny
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
Umyte i osuszone filety natrzyj solą, lekko skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Owoce sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i zmiksuj razem z winem, pozostałym sokiem i skórką otartą z cytryny, cynamonem, goździkami, imbirem i cukrem. Po zmiksowaniu możesz jeszcze trochę doprawić cukrem i szczyptą soli.

Filety pokrój na porcje, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie ułóż w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, polej sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut.

Karpia podawaj z makaronem lub ryżem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...