Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po serbsku

Składniki:
  • 2 karpie (ok.1 kg każdy)
  • sok z 1 cytryny
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 6-7 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól
Sprawione karpie umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, od środka i z wierzchu natrzyj roztartym z solą czosnkiem, a następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem. Karpie nadziej posiekaną natką pietruszki i cienkimi paskami wędzonej słoniny, a następnie ułóż na żaroodpornym, wysmarowanym olejem półmisku, posyp pozostałą natką, skrop olejem i wstaw na 20-25 minut do nagrzanego piekarnika, często skrapiając rybę winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...