Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po poznańsku

Składniki na 6 porcji:
  • 80 dag filetów z karpia
  • 2-3 łby z karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1-2 goździki
  • sól
    sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag pokruszonego piernika
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • sól
Umyte i osuszone filety z karpia natrzyj solą, owiń folią i włóż na 1-2 godzin do lodówki. Z 2-3 szklanek wody ugotuj wywar z włoszczyzny i przypraw, dodaj łby i gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut, przecedź. Filety z ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej przecedzonym wywarem i gotuj na małym ogniu około 15 minut.

Po ugotowaniu rybę delikatnie wyjmij, podziel na porcje i ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby odparuj i przestudź.

W rondlu stop masło, dodaj mąkę, mieszając zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją połączonym z winem przestudzonym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Teraz dodaj pokruszony piernik, miód, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i migdały, wszystko razem wymieszaj, potem podgrzej. Tak przygotowanym sosem polej obficie rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Rybę podawaj z łazankami, ziemniakami z wody lub z bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...