- 80 dag filetów z karpia
- 2-3 łby z karpia
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1-2 goździki
- sól
- sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 5 dag pokruszonego piernika
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 1/2 łyżki miodu
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- sól
Po ugotowaniu rybę delikatnie wyjmij, podziel na porcje i ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby odparuj i przestudź.
W rondlu stop masło, dodaj mąkę, mieszając zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją połączonym z winem przestudzonym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Teraz dodaj pokruszony piernik, miód, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i migdały, wszystko razem wymieszaj, potem podgrzej. Tak przygotowanym sosem polej obficie rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Rybę podawaj z łazankami, ziemniakami z wody lub z bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz