Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po polsku

Składniki:
  • 1 sztuka karpia
  • wywar z warzyw
  • czerwone wino do smaku
    sos:
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 l bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka cukru
  • migdały
  • ocet lub sok z cytryny do smaku
  • rodzynki
  • sól
Ugotuj wywar z warzyw i zalej nim oczyszczonego i sprawionego karpia, dolej czerwonego wina i gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Potem ostrożnie wybierz karpia z wody i ułóż w innym naczyniu.

Zalej sosem zrobionym z karpia: zagotuj, po czym poukładaj na półmisku i polej sosem. Można też karpia podawać w całości, a sos osobno.

Przygotowując zasmażkę na sos, mąkę mocno zrumień na maśle, a następnie rozprowadzić bulionem. Do gęstego już sosu dodaj zaprawę: zrumień w rondelku miód, zalej go czerwonym winem, dodaj ziele angielskie i łyżkę cukru. Wszystko zagotuj i wlej do sosu. Posól, dodaj cytrynę lub ocet i dosłódź, tak aby sos był ostro-kwaśny. Następnie dodaj migdały bez skórki, rodzynki i ugotowane oraz pokrojone w kostkę warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...