- 1 sztuka karpia
- wywar z warzyw
- czerwone wino do smaku
- sos:
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- 1 l bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- ziele angielskie
- 1 łyżka cukru
- migdały
- ocet lub sok z cytryny do smaku
- rodzynki
- sól
Zalej sosem zrobionym z karpia: zagotuj, po czym poukładaj na półmisku i polej sosem. Można też karpia podawać w całości, a sos osobno.
Przygotowując zasmażkę na sos, mąkę mocno zrumień na maśle, a następnie rozprowadzić bulionem. Do gęstego już sosu dodaj zaprawę: zrumień w rondelku miód, zalej go czerwonym winem, dodaj ziele angielskie i łyżkę cukru. Wszystko zagotuj i wlej do sosu. Posól, dodaj cytrynę lub ocet i dosłódź, tak aby sos był ostro-kwaśny. Następnie dodaj migdały bez skórki, rodzynki i ugotowane oraz pokrojone w kostkę warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz