Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po niemiecku

Składniki:
  • 75 dag filetów z karpia
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 kawałek selera
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
Rybę oczyścić, spraw, umyj, pokrój na dzwonka, posyp solą i pieprzem. Cebule i seler obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę, po czym uduś na maśle, nie rumieniąc. Warzywa ułóż na dnie płaskiego rondla, na nich ułóż dzwonka ryby, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i posyp zieleniną.

Całość zalej taką ilością piwa, aby ryba była całkowicie przykryta. Gotuj wszystko na małym ogniu. Miękką rybę odcedź, ułóż na półmisku do ryb. Wywar odparuj do 1/3 objętości, a następnie dokładnie przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Na koniec przypraw, ewentualnie dodaj trochę piwa.

Rybę polej sosem i podawaj zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...