Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po indyjsku

Składniki:
  • 80 dag filetów z karpia
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej kolendry, pieprzu, nasion kopru i imbiru
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych listków mięty i pietruszki
  • 1 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
Mielony imbir, koper, pieprz i kolendrę dokładnie utrzyj ze startą na tarce cebulą, rozgniecionym z solą czosnkiem, świeżą miętą i jogurtem.

Umyte i osuszone filety lekko natrzyj solą, odstaw na pół godziny, po czym ułóż w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, zalej przygotowanym sosem, przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie zdejmij folię, posyp rybę posiekaną natką pietruszki, obłóż plasterkami masła i wsuń z powrotem do piekarnika na dalsze 15 minut pieczenia.

Podawaj z ryżem lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...