Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp po gdańsku

Składniki na 6 porcji:
  • 80 dag filetów z karpia
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • mielona kolendra
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Umyte i osuszone filety natrzyj solą i kolendrą, skrop sokiem z cytryny, po czym owiń folią i wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Następnie umyte i osuszone pieczarki pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem.

Żaroodporny półmisek grubo wysmaruj masłem, wyłóż pokrojonymi na porcje filetami, przykryj cienkimi plasterkami cebuli, posyp solą, pieprzem, pieczarkami. Polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika - zapiekaj 30-35 minut. Przed podaniem posyp posiekaną zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...