Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Karp faszerowany

Składniki na 8 porcji:
  • 2 karpie (ok. 1 1/2 kg)
  • 1 kg winnych jabłek
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki
  • 1 łyżka miodu
  • sól
Sprawione karpie umyj, osusz, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, po czym przykryj i zostaw na 1-2 godzin. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj ryby, po czym każdą zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Ryby z nadzieniem posmaruj masłem, piecz na grillu lub w gorącym piekarniku, dodatkowo skrapiając stopionym masłem. Rybę podawaj obłożoną kawałkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...