Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Gulasz z jagnięciny, oliwy i karmelizowanej cebuli

Składniki:
  • 1kg udźca jagnięcego (pokrojonego w sporą kostkę)
  • 100g karmelizowanej cebuli
  • 150g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki stołowe dużych kaparów
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 główka czosnku, podzielona na ząbki (nie obrane)
  • 1 butelka owocowego wina czerwonego
  • pestki owoc granatu (do przybrania)
  • posiekana kolendra (do przybrania)

Ustaw piekarnik na 150°C

Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w rondlu. Potem wstaw do piekarnika i piecz ok. 2 godziny. Przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Przed podaniem podgrzewaj w piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z kuskusem.

Kuskus:

  • 500g kaszy kuskus
  • łyżeczka grubej soli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • starta skórka z pomarańczy

Kaszę wymieszaj z solą i imbirem. Zalej wrzątkiem (ok. 5cm nad powierzchnię kaszy). Przykryj. Woda ma się wchłonąć. Zamieszaj widelcem. Wyłóż na półmisek, posyp skórką z pomarańczy.
Gulasz posyp pestkami granatu i posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...