- 1kg udźca jagnięcego (pokrojonego w sporą kostkę)
- 100g karmelizowanej cebuli
- 150g czarnych oliwek bez pestek
- 4 łyżki stołowe dużych kaparów
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 główka czosnku, podzielona na ząbki (nie obrane)
- 1 butelka owocowego wina czerwonego
- pestki owoc granatu (do przybrania)
- posiekana kolendra (do przybrania)
Ustaw piekarnik na 150°C
Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w rondlu. Potem wstaw do piekarnika i piecz ok. 2 godziny. Przechowuj w lodówce przez 2 dni.
Przed podaniem podgrzewaj w piekarniku przez 30 minut.
Podawaj z kuskusem.
Kuskus:
- 500g kaszy kuskus
- łyżeczka grubej soli
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- starta skórka z pomarańczy
Kaszę wymieszaj z solą i imbirem. Zalej wrzątkiem (ok. 5cm nad powierzchnię kaszy). Przykryj. Woda ma się wchłonąć. Zamieszaj widelcem. Wyłóż na półmisek, posyp skórką z pomarańczy.
Gulasz posyp pestkami granatu i posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz