- 2 jajka
- ½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia
- Dodatki do wyboru
Dodatki:
Do omletu serowego:
- ¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)
- 1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane
- 1 posiekana cebula dymka
- ½ szklanki posikanej szynki
Ubij jajka z wybranymi dodatkami.
Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami
rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka
minut.
Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być
„prawie” gotowa, lekko ciągnąca.
Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz