Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z makreli z bananami

Składniki:
  • 75 dag filetów z makreli
  • 4 spore banany
  • 5 dag migdałów
  • 2 łyżki soku i łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cytryny
  • 1 gałązka melisy
  • sól
  • pieprz
Filety z makreli posyp solą, pieprzem, curry i otartą skórką z cytryny, po czym zostaw na pół godziny w chłodnym miejscu, a następnie oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym oleju. Obrane banany przekrój wzdłuż na pół i lekko skrop sokiem z cytryny.

Na patelni stop pół łyżki masła i przesmaż na nim banany. Ułóż filety żaroodpornym, wysmarowanym masłem naczyniu, na każdym umieścić cienki plasterek cytryny (bez pestek), a dookoła poukładaj banany.

Na gorącej patelni zrumień posiekane migdały. Banany zaś obłóż plasterkami masła i posyp migdałami. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz potrawę (około 6-8 minut). Przed podaniem udekoruj listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...