Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z dorsza zapiekane z warzywami

Składniki na 4 porcje:
  • 70 dag filetów z dorsza
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 4-5 twardych, mięsistych pomidorów
  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego w płynie
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, posyp skórką, solą i pieprzem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dokładnie umyty i osuszony por i fenkuł pokrój w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekaj.

Na rozgrzaną w rondlu łyżkę oliwy wrzuć por i fenkuł i chwilę podsmaż, mieszając. Dołóż pomidory i czosnek, nie przerywając smażenia przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj kurkumę, liść laurowy i tymianek, posyp solą i pieprzem, wlej bulion (rozpuszczony w pół szklanki wody) i wino, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. W tym momencie przykryj rondel i gotuj potrawę na niewielkim ogniu przez 4-6 minut, po czym wyjmij liść laurowy i gałązki tymianku i lekko odparuj sos.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i zrumień filety, po czym przełóż je na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polej sosem i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Tak przyrządzone filety smakują równie dobrze z frytkami, ryżem lub kluskami i z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...