- 70 dag filetów z dorsza
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 4-5 twardych, mięsistych pomidorów
- 1 bulwa fenkułu
- 1 duży por (tylko biała część)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3-4 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w płynie
- 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- masło do formy
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną w rondlu łyżkę oliwy wrzuć por i fenkuł i chwilę podsmaż, mieszając. Dołóż pomidory i czosnek, nie przerywając smażenia przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj kurkumę, liść laurowy i tymianek, posyp solą i pieprzem, wlej bulion (rozpuszczony w pół szklanki wody) i wino, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. W tym momencie przykryj rondel i gotuj potrawę na niewielkim ogniu przez 4-6 minut, po czym wyjmij liść laurowy i gałązki tymianku i lekko odparuj sos.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i zrumień filety, po czym przełóż je na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polej sosem i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Tak przyrządzone filety smakują równie dobrze z frytkami, ryżem lub kluskami i z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz