- 4 duże filety rybne (np. z dorsza)
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2 duże pory (tylko biała część)
- 2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
- 20 dag pieczarek
- po 1/4 łyżeczki tymianku, szałwii, majeranku i oregano
- 1/2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ponadto:
- ziemniaki piure lub ryż na sypko
- surówka z marchewki albo zielona sałata mieszana
Umyte pory pokrój na cienkie talarki, a pieczarki w płatki.
Zagotuj w rondlu bulion z sokiem z cytryny, włóż do niego rybę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj pory i pieczarki, znowu doprowadź do wrzenia, przykryj i duś razem z rybą przez następne 5 minut, po czym przewróć filety na drugą stronę, wsyp wszystkie przyprawy i duś jeszcze 5-7 minut. Gdy potrawa będzie „dochodzić”, przygotuj surówkę z marchewki lub sałatę i piure (ryż).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz