Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety rybne duszone z pieczarkami

Składniki:
  • 4 duże filety rybne (np. z dorsza)
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 duże pory (tylko biała część)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 20 dag pieczarek
  • po 1/4 łyżeczki tymianku, szałwii, majeranku i oregano
  • 1/2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • ziemniaki piure lub ryż na sypko
  • surówka z marchewki albo zielona sałata mieszana
Nastaw ziemniaki na piure (lub zdecyduj się na ryż). Każdy z filetów przetnij na pół, posyp z obu stron solą i pieprzem.

Umyte pory pokrój na cienkie talarki, a pieczarki w płatki.

Zagotuj w rondlu bulion z sokiem z cytryny, włóż do niego rybę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj pory i pieczarki, znowu doprowadź do wrzenia, przykryj i duś razem z rybą przez następne 5 minut, po czym przewróć filety na drugą stronę, wsyp wszystkie przyprawy i duś jeszcze 5-7 minut. Gdy potrawa będzie „dochodzić”, przygotuj surówkę z marchewki lub sałatę i piure (ryż).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...