- 60 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki oleju
- 3 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 małego selera
- 1 1/2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki soku pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Obraną marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę, seler - w słupki, a ziemniaki - w cienkie plastry.
Na olej, silnie rozgrzany w płaskim rondlu, wrzuć pokrojone warzywa, chwilę je podsmaż - mieszając - a potem na mniejszym jeszcze przez kilka minut.
Teraz pokrój filety w dość grube paski, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju.
Na żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż podsmażone, lekko oprószone solą i pieprzem warzywa, a na nich poukładaj rybę.
Roztarty z solą czosnek wymieszaj z sokiem pomidorowym, śmietaną, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem tym polej rybę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut zapiekania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz