Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz zapiekany z warzywami

Składniki:
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Umytą rybę osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i wstaw na godzinę do lodówki.

Obraną marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę, seler - w słupki, a ziemniaki - w cienkie plastry.

Na olej, silnie rozgrzany w płaskim rondlu, wrzuć pokrojone warzywa, chwilę je podsmaż - mieszając - a potem na mniejszym jeszcze przez kilka minut.

Teraz pokrój filety w dość grube paski, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju.

Na żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż podsmażone, lekko oprószone solą i pieprzem warzywa, a na nich poukładaj rybę.

Roztarty z solą czosnek wymieszaj z sokiem pomidorowym, śmietaną, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem tym polej rybę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut zapiekania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...