Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz zapiekany z porem

Składniki:
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2-3 twarde mięsiste pomidory
  • 1 żółta papryka
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w plastry, umyty por - w cienkie pierścienie, a paprykę w paski.

W płaskim rondlu stop łyżkę masła, wrzuć na nie por i paprykę, chwilę podsmaż, przykryj i zostaw na małym ogniu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż porem i papryką, na nich poukładaj rybę i posyp ją nasionami kopru oraz obłóż pomidorami. Całość polej stopionym masłem i winem, posyp skórką otartą z cytryny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.

Przed podaniem posyp zielonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...