- 60 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka nasion kopru
- 1 duży por (tylko biała część)
- 2-3 twarde mięsiste pomidory
- 1 żółta papryka
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz
W płaskim rondlu stop łyżkę masła, wrzuć na nie por i paprykę, chwilę podsmaż, przykryj i zostaw na małym ogniu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż porem i papryką, na nich poukładaj rybę i posyp ją nasionami kopru oraz obłóż pomidorami. Całość polej stopionym masłem i winem, posyp skórką otartą z cytryny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.
Przed podaniem posyp zielonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz