Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz zapiekany z pomidorami

Składniki:
  • 60 dag filetów
  • 50 dag pomidorów
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj roztartym z solą czosnkiem i pod przykryciem wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w dość grube plastry. Żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż filetami, przykryj je pomidorami, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i łyżką posiekanej natki pietruszki. Następnie polej stopionym masłem, przykryj folią aluminiową i wstaw na 30-35 minut do nagrzanego piekarnika. Pod koniec zapiekania na krótko zdejmij folię.

Przed podaniem - z ryżem lub ziemniakami - posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...