Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz z zieloną pietruszką

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z dorsza
  • 3 pęczki natki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Filety opłucz i osusz. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z natką, olejem, sokiem z cytryny i pół łyżeczki soli i pieprzu.

Połowę sosu wlej do żaroodpornej formy, ułóż w niej filety, polej je resztą sosu i przykrytą formę, wstaw na godzinę do lodówki.

Rybę taką piecze się przez 20 minut w temperaturze 180°C, a podaje się ze świeżą bagietką i masłem ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...