Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz z warzywami i makaronem

Składniki:
  • 4 filety z dorsza (ok. 50 dag)
  • 1 mała puszka mandarynek
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 50 dag mrożonej mieszanki warzywnej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag makaronu ryżowego
  • sól
  • pieprz
Mandarynki osącz, a syrop zachowaj, jeszcze się przyda. Teraz ocet wymieszaj z sosem sojowym i keczupem i dopraw solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzej olej i obsmaż na nim zamrożone warzywa. Umytą i osuszoną rybę oprósz solą i mąką ziemniaczaną, po czym włóż do rondla z warzywami (odsuń je na bok) i usmaż (po 6-8 minut z każdej strony).

Gdy ryba będzie już ładnie zrumieniona, wymieszaj ją z warzywami i wlej przygotowany sos i 3-4 łyżki syropu mandarynkowego. Na koniec włóż mandarynki i makaron. Jeszcze przez 3-5 minut podgrzewaj na małym ogniu, ostrożnie cały czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...