Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz w szpinaku

Składniki na 4 porcje:
  • 75 dag filetów z dorsza
  • 1 puszka filetów anchois
  • 4-5 porów
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 4 jaja na twardo
  • 7 cebul
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 dag startego ementalera
  • 1 mały pęczek włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 łyżki margaryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • sól
Jajka podziel na połówki, obrane cebule pokrój w kostkę, a umyte pory - na drobno. W rondlu rozgrzej 2,5 łyżki margaryny, wrzuć cebulę i pory i podduś je przez kilka minut pod przykryciem. Po zdjęciu pokrywki odparuj, przypraw solą, ponownie przykryj i poduś jeszcze przez 20 minut.

Przebrany szpinak umyj, obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i osącz. Filety, umytą i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i tymianek zalej w rondlu zimną wodą, posól, doprowadź do wrzenia, a po zdjęciu z ognia zostaw pod przykryciem przez około 5-6 minut.

Resztę margaryny rozpuść w rondlu i dodaj sparzony szpinak. Duś przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po zdjęciu pokrywki odparuj, wlej 1/3 śmietany i wymieszaj. Pozostałą śmietanę dodaj do porów i cebuli. Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.

Nieco ponad połowę porów z cebulą włóż na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryj je szpinakiem, a na wierzchu umieść dorsza. Pozostałe pory ułóż wzdłuż ścianek, a na nich resztę szpinaku. Całość udekoruj jajkami i anchois, po czym przez 10 minut zapiecz w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...