- 75 dag filetów z dorsza
- 1 puszka filetów anchois
- 4-5 porów
- 50 dag świeżego szpinaku
- 4 jaja na twardo
- 7 cebul
- 1 szklanka śmietany
- 3 dag startego ementalera
- 1 mały pęczek włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- 3 łyżki margaryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól
Przebrany szpinak umyj, obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i osącz. Filety, umytą i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy i tymianek zalej w rondlu zimną wodą, posól, doprowadź do wrzenia, a po zdjęciu z ognia zostaw pod przykryciem przez około 5-6 minut.
Resztę margaryny rozpuść w rondlu i dodaj sparzony szpinak. Duś przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po zdjęciu pokrywki odparuj, wlej 1/3 śmietany i wymieszaj. Pozostałą śmietanę dodaj do porów i cebuli. Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.
Nieco ponad połowę porów z cebulą włóż na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryj je szpinakiem, a na wierzchu umieść dorsza. Pozostałe pory ułóż wzdłuż ścianek, a na nich resztę szpinaku. Całość udekoruj jajkami i anchois, po czym przez 10 minut zapiecz w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz