- 60 dag filetów z dorsza
- 2 średnie selery
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ponadto:
- ryż na sypko
Obraną cebulę drobno posiekaj, selery obierz i zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Następnie podsmaż cebulę na stopionym w płaskim rondlu maśle, dodaj selery i oprószoną solą rybę, całość skrop wodą, przykryj i duś na małym ogniu 30-35 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem, gałką, otartą skórką i pozostałym sokiem z cytryny. Zalej nią rybę, delikatnie wymieszaj i podgrzej przez 5-7 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
Danie posyp posiekaną natka pietruszki i podaj z ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz