Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po szwedzku

Składniki:
  • 60 dag filetów z dorsza
  • 2 średnie selery
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • ryż na sypko
Umyte i osuszone filety posól, pokrój w kostkę i lekko skrop sokiem z cytryny.

Obraną cebulę drobno posiekaj, selery obierz i zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Następnie podsmaż cebulę na stopionym w płaskim rondlu maśle, dodaj selery i oprószoną solą rybę, całość skrop wodą, przykryj i duś na małym ogniu 30-35 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem, gałką, otartą skórką i pozostałym sokiem z cytryny. Zalej nią rybę, delikatnie wymieszaj i podgrzej przez 5-7 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

Danie posyp posiekaną natka pietruszki i podaj z ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...