Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po sycylijsku

Składniki:
  • 60 dag filetów
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 twarde mięsiste pomidory
  • 2 duże cebule
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek
  • 3 łyżki utartego żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Umytą i osuszoną rybę pokrój w dość grube paski, ułóż w salaterce, posyp skórką otartą z cytryny, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym, zalej winem i pod przykryciem wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Pokrojoną w plasterki cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę podsmaż, cały czas mieszając. Sparzone pomidory obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki, a zanurzone we wrzątku rodzynki osącz na sicie. Rodzynki, pomidory, kapary i pokrojone oliwki dodaj do cebuli i papryki, wymieszaj, przykryj i chwilę podduś na niewielkim ogniu.

Na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku ułóż wyjętą z marynaty rybę i obłóż ją duszonymi, doprawionymi solą i pieprzem, i wymieszanymi warzywami. Następnie polej ją roztrzepaną z żółtkiem śmietaną, oraz posyp solą i pieprzem oraz utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Po zapieczeniu całości przez 40-45 minut podaj z makaronem, frytkami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...