- 60 dag filetów
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 twarde mięsiste pomidory
- 2 duże cebule
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek
- 3 łyżki utartego żółtego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Pokrojoną w plasterki cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę podsmaż, cały czas mieszając. Sparzone pomidory obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki, a zanurzone we wrzątku rodzynki osącz na sicie. Rodzynki, pomidory, kapary i pokrojone oliwki dodaj do cebuli i papryki, wymieszaj, przykryj i chwilę podduś na niewielkim ogniu.
Na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku ułóż wyjętą z marynaty rybę i obłóż ją duszonymi, doprawionymi solą i pieprzem, i wymieszanymi warzywami. Następnie polej ją roztrzepaną z żółtkiem śmietaną, oraz posyp solą i pieprzem oraz utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po zapieczeniu całości przez 40-45 minut podaj z makaronem, frytkami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz