Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po śródziemnomorsku

Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z dorsza (ok. 70 dag)
  • po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku lub bazylii
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 8 plastrów chudego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Zieleninę rozetrzyj, skrop winem i powoli dolej - po kropli - dwie łyżki oleju. Wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą.

Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp solą i pieprzem. Rozsmaruj na każdym ziołową masę i przykryj dwoma plastrami boczku. Zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż na odpowiednio przyciętych kawałkach folii aluminiowej natłuszczonych resztą oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 270°C na 20 minut, przewracając w połowie pieczenia.

Danie to można bardzo szybko przyrządzić dla niespodziewanych gości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...