Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po prowansalsku

Składniki:
  • 80 dag filetów z dorsza
  • 50 dag pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 12 wydrylowanych zielonych oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki, a cebulę w półplasterki, natomiast czosnek drobno posiekaj. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem.

Cebule, czosnek i pomidory wrzuć na rozgrzaną w rondlu oliwę i podsmaż przez kilka minut, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w paseczki oliwki, posyp solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie włóż dorsza, przykryj rondel i duś potrawę na niewielkim ogniu 30-35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...